Sí, ho sabem: una bosseta per l’entrepà tampoc no serà tant, no?

Molt bé, us convidem a fer un càlcul ràpid sempre tenint en compte que això no té el rigor d’un estudi científic.

Agafem la meitat de l’alumnat del nostre institut (830) d’una manera aproximada: 400 alumnes? Això vol dir unes 400 bosses de plàstic per l’entrepà. 400 bosses de plàstic que cada dia acaben a la paperera o el contenidor de plàstic. Multipliqueu aquesta quantitat per aproximadament 250 dies a l’any. És a dir, prop de 100.000 bosses per curs.

Ara pensem quants instituts públics hi ha a Sant Boi: Marianao, Rafael Casanova, Rubió i Ors, Ítaca, Camps Blancs… (demanem disculpes si ens deixem algun).

Com que no sabem el nombre total d’alumnes de cadascun dels instituts posarem que la meitat del seu total estigui entre 300 i 400 alumnes, aproximadament. Això fa que només a Sant Boi es generin residus en bossetes de plàstic per l’entrepà equivalents a entre 375.000 i 500.000 unitats per curs i això comptant només amb la meitat de l’alumnat.

A partir d’una xifra mitjana entre aquests dos extrems (437.500 bosses) podem establir que si cadascuna d’aquestes bosses té un longitud mitja aproximada de 20 cm (0,2 m) podem cobrir una distància de 87,5 km (gairebé arribem a la ciutat de Tarragona). Si cadascuna d’aquestes bosses pesa 1 g, estaríem generant 437,5 kg de residus plàstics… i això comptant només amb la meitat de l’alumnat.

Si voleu fer-ho d’una altra manera, penseu quant costa cadascuna d’aquestes bosses: 0,03 €? 0,02 €? Això vol dir una despesa en residus d’entre 5 i 7,5 € per persona i curs.

Ara bé, i si és MÉS de la meitat de l’alumnat?

Penseu que la nostra ciutat, el nostre planeta, es pot permetre aquest luxe? Si la vostra resposta és afirmativa no us cal continuar llegint, però si teniu dubtes us proposem una alternativa.

Des de l’AMPA volem fer un pas endavant i afavorir un canvi en alguns dels nostres hàbits més quotidians, marcats sovint per la inèrcia i la manca de temps. Us proposem adquirir un Boc’n’Roll i deixar de banda les bosses de plàstic. El Boc’n’Roll és una bossa reutilitzable de tela i folre interior de plàstic, fàcil de netejar, on hi cap perfectament un entrepà de bones dimensions (que no us enganyi la foto: està doblegat). N’hi ha de diferents colors, i el seu preu és similar a la despesa que fem en bosses, però amb una durada superior a un curs i sense el petit detall dels residus.

El nostre Boc'n'roll!

Si us interessa les podeu comprar i recollir al despatx de l’AMPA a partir del proper 8 de gener per només 6 €, durant l’horari habitual.

És només una petita acció, un gra de sorra que no serà la solució definitiva, segur. Però els gestos són poderosos, i quan els nostres fills i filles fan vaga pel planeta també ens estan demanant que ens posicionem.

Som-hi!

Prou bosses de plàstic!